Transport-Overzee

Home > Info menu > D

Begrippenlijst D

Deltatoeslag

De Rotterdamse haven strekt zich uit vanaf Rotterdam stad tot puntje Maasvlakte.
Op de Maasvlakte is begin jaren ’90 van de vorige eeuw de Delta terminal verrezen
nadat over de jaren heen bleek dat de oude terminals in de stad de steeds grotere schepen niet meer goed konden bedienen. Daar de container transporttarieven gebaseerd zijn op Rotterdam stad is de deltatoeslag in het leven geroepen om de extra transportafstand te dekken. Deze extra afstand bedraagt 45 km enkele trip.

Detentie

De vergoeding die rederijen aan hun clienten berekenen voor het gebruik van hun containers buiten de vrije periode nadat deze de terminal heeft verlaten. Deze vergoeding wordt demurrage genoemd, zolang de container zich buiten deze vrije periode nog op de terminal bevindt.

Dieseltoeslag

Diesel is naast personeel de grootste kostenpost van een wegvervoerder. Gedurende enkele jaren is de dieselprijs tot ongekende hoogte gestegen en nog steeds ondervindt deze hevige prijsschommelingen. Om niet maandelijks de bestaande prijsafspraken te moeten bijstellen is besloten een percentage brandstoftoeslag over de transportprijzen te berekenen. Dit percentage wordt vooraf overeengekomen en kan maandelijks wijzigen.

Douanerechten

Invoerrechten zijn allereerst belastingen waarmee landen hun eigen markt trachten te beschermen tegen buitenlandse producten. Het wordt opgeworpen als handelsdrempel om eigen producten een voorsprong te verlenen. Het streven van de WTO is deze handelsbelemmeringen langzaam te laten verdwijnen.
Gezien de grote commerciële en financiële belangen is dit echter niet op korte termijn te voorzien. Invoerrechten op goederen worden geheven op basis van de statistiek code, het land van oorsprong en de cstatistische waarde of bij enkele landbouwproducten per (gewichts-)eenheid.

 

a-b-c-D-e-f-g-h-i-l-m-n-s-t-z

Interesse in één van onze diensten?

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Vraag direct
een offerte aan

© 2006 - 2019 AMA Agencies, Rotterdam KvK nr. 24403312